Loading...

Blessuregids

Home / Blessuregids / Knieklachten

Knieklachten

Om uw knieprobleem beter te begrijpen is het van belang dat u het functioneren van het kniegewricht begrijpt. Schade of slijtage aan een deel van de knie kan een negatieve invloed hebben op de lichaamsbeweging en daardoor zelfs uw lichaamsgewicht beïnvloeden. Deze schade of slijtage kan optreden aan de botten, de spieren, het kraakbeen of de gewrichtsbanden. De knie is een scharniergewricht bestaande uit twee bot-stukken; het scheenbeen en het dijbeen. De uiteinden zijn bedekt met een laagje kraakbeen. Deze laag is elastisch en vangt schokken en stoten op, zodat de knie in staat is soepel te bewegen tijdens de belasting van de onderste extremiteiten. Aan de binnen- en buitenzijde van de knie zit een meniscus en fungeert als een soort stootkussen. Midden in het kniegewricht ligt de voorste kruisband. Deze voorkomt dat het onderbeen tijdens het lopen en het maken van draaibewegingen naar voren schiet. Het kniegewricht is omgeven door een kapsel met gewrichtsvloeistof welke het gewricht ‘smeert’. Kruisbanden binden het binnen- en buitendeel van het gewricht en kruisen ook binnen het gewricht. Deze kruisbanden zorgen voor stabiliteit en sterkte van het kniegewricht.

Knieproblemen ontstaan wanneer een of meerdere van de volgende onderdelen van het kniegewricht beschadigd of geïrriteerd raken. Hieronder worden de meest voorkomende knieklachten beschreven.

Meniscusproblematiek
De meniscus is een halvemaanvormige structuur aan de binnenzijde en aan de buitenzijde van de knie. De meniscus heeft een aantal belangrijk functies. Het is een belangrijke schokdemper. Tijdens het bewegen helpt het de voedingsstoffen te verdelen over de knie als een soort ruitenwisser. Na een ongeluk kan de meniscus scheuren. Op jongere leeftijd is hechten vaak mogelijk. Bij ouder worden raakt de meniscus langzaam haar elasticiteit kwijt en is hechten niet meer mogelijk. Klachten zijn vaak scherp meestal aan de binnenzijde iets naar achteren. Soms verschiet er iets, een enkele maal schiet de knie echt op slot. Ook kunnen er zwikklachten optreden. Een scheur in de meniscus leent zich bij uitstek voor een artroscopische behandeling. De orthopedisch chirurg verwijdert het gescheurde deel van de meniscus of hecht het. Het deel dat intact is, blijft op zijn plaats. Bij verwijdering van de gehele meniscus kan namelijk slijtage optreden.

Instabiliteitsklachten
Instabiliteit van de knie is vaak het gevolg van een kapotte of niet goed werkende kruisband(en). Hierdoor ontstaat een ongecontroleerde beweging van het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen. Dit merkt u doordat u minder op uw knie kan vertrouwen en erdoor heen zakt. Soms gaat dit gepaard met pijnklachten. In het begin wordt de instabiliteit vaak alleen bemerkt tijdens het sporten of bij vermoeidheid. Maar vaak is het instabiele gevoel ook aanwezig tijdens normale activiteiten van het dagelijkse leven, zoals traplopen, lopen op ongelijke ondergrond of het stappen uit auto, tram of bus.

Knie Artrose
Het kraakbeen van uw kniegewricht kan worden aangetast door slijtage (artrose). Dit leidt tot pijn, kraken en functievermindering in uw knie. De knie kan ook stijf worden. De behandeling van knieartrose bestaat meestal uit fysiotherapie en advies over leefregels. Bij ernstige artrose kan een operatie uitgevoerd worden, waarbij u een kunstknie krijgt geïmplanteerd.

Risicogroepen
Artrose komt voornamelijk op oudere leeftijd voor. Hoe artrose ontstaat, is niet precies bekend. Verschillende factoren zijn daarop van invloed. Mogelijke oorzaken: - een oud letsel, bijvoorbeeld beschadiging na breuken of ontstekingen in de knie;

  • Aangeboren afwijkingen;
  • Langdurige overbelasting (bijvoorbeeld door zwaar werk of intensief sporten);
  • Reumatoïde artritis.
  • Gebruik een stoel die goed steun geeft in uw onderrug. Vermijd het zitten op lage en zachte stoelen. Wanneer u lang achter elkaar moet zitten, probeer dan regelmatig te wisselen van houding, en waar mogelijk elke 20 tot 30 minuten even op te staan en te bewegen. Ga ook na of uw werkoppervlak een comfortabele hoogte heeft.

    Behandeling bij knieklachten
    Wat kan de fysiotherapeut voor u betekenen?
    Het kan zijn dat u problemen ondervindt om voldoende lichaamsbeweging te hebben. Dan kan het zinvol zijn om advies en begeleiding van de fysiotherapeut te krijgen.De fysiotherapeut besteedt veel aandacht aan een goede houding en aan hoe u het beste kunt bewegen. Hij of zij leert u welke oefeningen u thuis kunt doen om de gevolgen van knieklachten te verminderen en welke sport of andere vorm van lichaamsbeweging voor u het meest geschikt is.

    Behandeling
    Voordat de fysiotherapeut u kan behandelen, zal hij of zij vragen stellen over uw gezondheid en uw persoonlijke situatie en lichamelijk onderzoek doen om na te gaan wat uw klachten zijn. Met deze gegevens zal de fysiotherapeut samen met u bepalen waaraan u tijdens de fysiotherapeutische behandeling zal werken. De behandeling zal zich voornamelijk richten op de mobiliteit van het gewricht en de functionaliteit van de spieren.

    Oefentherapie
    U begint meestal met individuele oefentherapie die zich vooral richt op het versterken van de spieren en het verbeteren van het uithoudingsvermogen. Verder heeft oefentherapie tot doel de beweeglijkheid van uw gewrichten te verbeteren en het lopen te vergemakkelijken. Ook bepaalde dagelijkse activiteiten die voor u lastig zijn, zullen in het oefenprogramma aan bod komen.

    Voorlichting en advisering
    De fysiotherapeut kan u informatie geven over knieklachten. Onderwerpen die hierbij aan de orde kunnen komen zijn bijvoorbeeld: Hoe kan ik de belasting van mijn gewrichten verminderen? Wat kan ik zelf doen tegen pijn en stijfheid? Welke sport of andere beweegactiviteit is voor mij het meest geschikt?

    Na de behandeling
    Zodra de behandeldoelen zijn gehaald, zal de fysiotherapeut de behandeling afsluiten. Dit gebeurt pas wanneer u in staat bent de oefeningen zelfstandig uit te voeren en de adviezen in de praktijk kunt brengen. Om het behaalde behandeleffect op de lange termijn te blijven behouden is het van belang om te blijven oefenen en bewegen. De fysiotherapeut kan u helpen om, nadat de behandeling is afgesloten, door te stromen naar een van de vele bewegingsactiviteiten of sportactiviteiten.