Loading...

Specialisaties

Wij hebben de kennis
Home / Specialisaties / Dry Needling

Dry Needling

Dry needling is erop gericht klachten waarbij spieren gespannen zijn en pijnklachten geven te verhelpen. Bij dry needling wordt een een naald door de huid heen in het triggerpoint (spierknoop) geprikt. Dit wekt in de spier een reflex op met ontspanning tot gevolg. Deze ontspanning brengt genezing tot stand.

Een dryneedling behandeling
Hierbij wordt een steriele, niet-holle naald door de huid heen in het triggerpoint (spierknoop) geprikt. Dit wekt in de spier een reflex op: de Local Twitch Response (LTR). Dat is een onwillekeurige samentrekking van de spiervezels, die er voor zorgt dat de spier meteen ontspant. Een LTR voelt als een plaatselijke spierkramp en kan soms een uitstralende pijn geven. Vaak in het uitstralingsgebied van het betreffende triggerpoint. Een groot voordeel van dry needling is dat de doorbloeding van de spier, die door aanwezigheid van triggerpoints ernstig gehinderd werd, meteen gaat herstellen. Dit kun je vaak ook voelen: het word warm van binnen. Ook de spierstofwisseling herstelt zeer snel. Het pijnlijke gebied dat door het triggerpoint in stand gehouden werd verdwijnt. Het is ook géén pijnvrije techniek maar de meeste patiënten kunnen kunnen de interventie goed verdragen. Het effect van een dry needling behandeling is zo goed, dat het de beste manier is om blijvend van triggerpoints af te komen.

Als je wilt zien hoe een dry needling behandeling in zijn werk gaat, klik dan hier of hier. Je wordt doorgelinkt naar YouTube. In dit filmpje zie je een echo beeld van een spier tijdens dry needling. Heel duidelijk is te zien wat er gebeurt wanneer de Local Twitch Response optreedt.

Wat doet een fysiotherapeut eerst
De behandeling richt zich met name op die klachten waarbij spieren (vaak al langdurig) gespannen zijn en pijnklachten geven. Voorbeelden zijn hoofdpijn, lage rugklachten, tennis- of golfers elleboog, e.d. Door het gericht prikken met een naaldje worden de spierverhardingen losgemaakt. Bestaan de klachten langer, dan zijn er meestal meer spieren bij betrokken. Vaak breiden de klachten zich uit, ook langs de wervelkolom. We betrekken deze spieren ook in de behandeling.

Doel van een dryneedling behandeling
De dry needling therapeut zal allereerst door een gesprek en onderzoek proberen uw klachten goed te analyseren. In het onderzoek worden die spieren onderzocht die deze pijn zouden kunnen veroorzaken of onderhouden In die spieren wordt gezocht naar spierverhardingen, die vaak druk pijnlijk zijn en aanvoelen als een plaatselijke verdikking in een spierstreng.

Wat gebeurt er na de behandeling
Als er erg veel stijve spieren zijn, voelt u de eerste 2 dagen een zeurderige napijn, de behandeling werkt dan nog even na. Dat verdwijnt ook weer. Indien de napijn direct aanwezig is kan de spier met medical tape worden behandelend zodat de napijn minder is. U krijgt advies welke inspanning voor u direct na de behandeling goed is. Onze ervaring is dat de spieren na deze behandeling soepeler zijn geworden en deze spieren makkelijk gebruikt kunnen worden. U krijgt eenvoudige oefeningen voor thuis mee om de verbeterde beweeglijkheid die is ontstaan te handhaven. Het verdere herstel heeft u daarmee zelf in de hand. De resultaten zijn nog beter wanneer u de meegeven rekoefeningen toepast op de behandelde spieren.