Loading...

Blessuregids

Home / Blessuregids / Heupklachten

Heupklachten

De heupen zijn een van de gewrichten in het lichaam die het grootste gewicht dragen. Om de heup goed te laten functioneren is een complex netwerk van spieren, pezen, botten en kraakbeen. Ziekte, letsel of overmatig gebruik kan klachten geven in de heup. Een pijnlijke heup kan verschillende oorzaken hebben. Vaak gaat het om een irritatie aan het gewricht in de heup of weefsels die zich eromheen bevinden. De lage rug kan ook een belangrijke rol spelen in de klachten van de heup. De heup kan de klachten projecteren in de lage rug. Ook kan de lage rug uitstralende klachten geven in de heup. De voornaamste reden voor heupklachten is een slijmbeursontsteking of artrose van de heup.

Slijmbeursontsteking
Een slijmbeursontsteking voelt in het beginstadium aan als spierpijn. Echter gaan deze klachten niet weg maar worden erger. Deze pijn kan een uitstralende effect hebben naar de lies, bil of bovenkant van het bovenbeen. Als u vermoedt dat u last heeft van een slijmbeursontsteking raadpleeg dan de fysiotherapeut, aangezien een slijmbeursontsteking vaak niet vanzelf over gaat.

Slijtage / Artrose
Een andere veelvoorkomende oorzaak van pijn in de heupen is artrose. Het gewricht in de heup is dan aan het slijten. Artrose kan spontaan ontstaan maar ook als gevolg van letsel of andere medische aandoeningen (zoals reuma). Omdat het gewricht van de heup diep in de lies ligt wordt de pijn van de heup vaak op verschillende omliggende plaatsen gevoeld (zoals de bil, dij en soms zelfs de knie).

Artrose in de heup is te herkennen aan een recidiverende pijn die steeds toeneemt bij het belasten. Het resultaat is dat mensen vaak de lichaamshouding gaat aanpassen, wat juist niet wordt geadviseerd. Artrose is niet te genezen, u kunt alleen maatregelen nemen die de pijn verminderen. Denk hierbij aan het nemen van pijnstillers, middels oefeningen het gewricht zo soepel mogelijk houden, het verliezen van (over)gewicht zodat de heup minder wordt belast. Indien het heupgewricht ernstig is versleten kan een kunstheup uitkomst bieden.

Overige oorzaken
De meest voorkomende oorzaken van een pijnlijke heup is een slijmbeursontsteking en artrose. Er kan ook een andere oorzaak zijn die de pijn veroorzaakt, bijvoorbeeld: een blessure van het sporten, een hernia, tekort aan vitamine, een botbreuk, enzovoort. Bij een pijnlijke heup zal de fysiotherapeut dan ook altijd de omliggende lichaamsdelen onderzoeken om de oorzaak te ontdekken.

Tips & Behandeling
Indien u last heeft van een pijnlijke heup probeer dan altijd de heup te laten bewegen, vaak gaat de pijn naar verloop van tijd weg. Kies bij heupklachten eerder voor fietsen dan voor wandelen. De drukbelasting kan de klacht verergeren. Probeer goed te doseren in uw belasting en belastbaarheid. Mocht u bij een aanpassing in het dagelijks leven nog steeds heupklachten houden, dan kunt contact op nemen met uw fysiotherapeut. De fysiotherapeut kan onderzoeken wat de voornaamste reden is voor uw klachten. Middels gerichte interventie kan de fysiotherapeut uw klachten verminderen. Lokale mobilisaties in samenwerking met gerichte oefentherapie hebben in het verleden veel mensen met heupklachten geholpen.