Loading...

Blessuregids

Home / Blessuregids / Hand en Pols

Klachten van hand en pols

Pols en hand klachten uiten zich voornamelijk in pijnklachten. Bijkomende verschijnselen kunnen zijn: last van instabiliteit van het polsgewricht, stijfheid of verlies van coördinatie en kracht in de pols en/of hand. Meestal is de oorzaak bekend, bijvoorbeeld slijtage van het gewricht of Carpaal Tunnel Syndroom. Onderzoek is erg belangrijk omdat iedere aandoening zijn eigen behandeling vereist en een verkeerde behandeling meer kwaad dan goed kan doen. Het is dus de moeite waard nog éénmaal te proberen een oorzaak te vinden. Vaak ontstaan chronische klachten door (subtiele) overbelasting en de reden hiervoor hoeft niet in het overbelaste deel van het lichaam zelf te zitten. Het kan ook zijn dat u door een pijnklacht in het verleden, uzelf heeft aangewend bepaalde handelingen op een manier uit te voeren die extra belastend is voor uw pols. Intouch fysio-manueletherapie kan samen met u op zoek gaan naar dergelijke dagelijkse bezigheden.

Carpaal Tunnel Syndroom
De carpale tunnel is de doorgang in de pols waar de zenuw doorheen loopt naar de hand en vingers. De carpale tunnel bevindt zich tussen de kleine handwortelbeentjes en de daaroverheen gespannen peesband. Soms is de tunnel vernauwd. Omdat de kleine handwortelbeentjes en de peesband niet meegeven, raakt de zenuw beklemd en daarmee is het carpale tunnel syndroom een feit. Elke aandoening waardoor de carpale tunnel wordt vernauwd, kan het carpale tunnel syndroom tot gevolg hebben. Meestal is een dikker geworden peesband de oorzaak. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer iemand lange tijd achtereen buigende bewegingen met de pols maakt. De verdikking kan ook optreden tijdens een zwangerschap, door het slikken van de anticonceptiepil of door acromegalie, een zeldzame aandoening met een overmatige productie van groeihormoon. Bij mensen met reuma kan een gezwollen polsgewricht het syndroom veroorzaken. Ook bij mensen met suikerziekte of een te traag werkende schildklier komt het syndroom regelmatig voor. In de meeste gevallen kan de specifieke oorzaak echter niet worden vastgesteld. Het syndroom kan zich aan één zijde of aan beide zijden voordoen. Het begint vaak met een tintelend of lichtprikkelend gevoel van het deel van de hand en de vingers. Dat wil zeggen de duim, wijs- en middelvinger en een deel van de ringvinger. Ook kan een verdoofd gevoel in de vingertoppen ontstaan. Later veroorzaakt de toegenomen vernauwing pijn, ook wel beschreven als een brandend, pijnlijk of prikkend gevoel in de hand. Ook kan de hand strak aanvoelen. De pijn is ‘s nachts heviger en soms zo hevig dat mensen er wakker van worden. Vaak wordt de pijn minder als u uw arm over de rand van het bed laten hangen, de arm schudden of de hand wrijven. De pijn kan via de onderarm en elleboog uitstralen tot in de schouder. In veel gevallen verdwijnt het gevoel uit de duim geheel of gedeeltelijk en soms wordt de duim merkbaar slapper. Als het carpale tunnel syndroom lang aanhoudt, worden de duimspieren kleiner en ziet de duim er dunner uit. Een vergevorderd CTS kan niet door de fysio-manueeltherapeut worden behandeld. Intouch fysio-manueletherapie kan wel middels gerichte therapie een operatie uitstellen of de symptomen verminderen. Tevens kunnen we middels echografie de oorzaak in beeld brengen.

Ziekte van De Quervain
De ziekte van De Quervain is een aandoening die wordt gekenmerkt door een ontsteking en verdikking van het vlies dat twee pezen van de duim bedekt. Deze aandoening komt het meest voor bij vrouwen in de leeftijd van dertig tot vijftig jaar, en vrijwel altijd in de dominante hand. Bij sommige mensen zijn de duimen van beide handen aangedaan. De ziekte van De Quervain wordt veroorzaakt door overbelasting of herhaalde belasting van de pols als gevolg van handelingen als grijpen of vastpakken. De aandoening kan ook andere oorzaken hebben, zoals rechtstreeks letsel aan de pols in de vorm van reuma of een klap tegen of een val op de duim. Al deze factoren leiden tot zwelling van het slijmvlies rond de pees, waardoor deze moeilijk glijdt wanneer die wordt bewogen. De ziekte van De Quervain komt veel voor bij metselaars, mensen die kleren naaien, pianisten, vissers, timmerlieden, mensen die aan een lopende band werken, en mensen die veel typen en de computermuis gebruiken. Pijn en zwelling aan de rugkant van de duim zijn de meest voorkomende verschijnselen. De pijn neemt toe bij bewegingen waarbij de duim en pols betrokken zijn, zoals het pakken van voorwerpen. De pijn breidt zich uit van de duim naar de onderarm en soms ook naar de schouder. Wanneer de aandoening in hevigheid toeneemt, kan de patiënt de hand niet meer gebruiken. De duim kan bij beweging soms een klikkend geluid maken. De duim en wijsvinger kunnen gevoelloos worden als gevolg van een irritatie van de zenuw die over de aangedane pezen loopt. Medicaltaping bij Intouch fysio-manueletherapie van de aangedane structuur kan soms verbetering van functie geven.

Contractuur van Dupuytren
Een contractuur van Dupuytren is een aandoening waarbij het bindweefsel van de handpalm en de vingers dikker en korter wordt. Dit kan leiden tot het samentrekken van de palm en de vingers. Het komt meestal voor bij oudere mannen. Bij vrouwen komt deze aandoening verhoudingsgewijs minder vaak voor. De oorzaak van de contractuur van Dupuytren is niet bekend. Als deze aandoening in de familie voorkomt, is de kans dat je deze aandoening krijgt wel groter. Het meest voorkomende symptoom is de vorming van een kleine en pijnloze verdikking of bult in de handpalm, gewoonlijk aan de basis van de ringvinger of de kleine vinger. De verdikking verspreidt zich vanaf dit punt geleidelijk aan en vormt dan een streng tot aan de ringvinger of de pink. Door deze streng kan de hand niet volledig worden gebogen. De vingers kunnen vanuit de gekromde positie niet volledig worden gestrekt. Hierdoor kan de hand niet normaal functioneren.