De elleboog is een zadelgewricht tussen het uiteinde van de bovenarm en de beide beenderen van de onderarm bestaande uit het spaakbeen en de ellepijp. Het is een bijzonder gewricht omdat het één bot in de bovenarm met twee botten in de onderarm verbindt. Naast dat het ellebooggewricht het buigen van de onderarm ten opzichte van de bovenarm moet verzorgen, verzorgt dit gewricht ook het draaien van de twee botten in de onderarm ten opzichte van elkaar. De arm wordt gebogen en geroteerd door de biceps die aan de voorzijde uit de bovenarm komt, en gestrekt door de triceps aan de achterzijde van de elleboog en bovenarm. Stevige gewrichtsbanden liggen aan de voor- en achterzijde en aan de beide zijden van het ellebooggewricht.
KANS
KANS (klachten van de arm, nek en schouder) is de nieuwe benaming voor RSI klachten. Er is gekozen voor een andere naamgeving omdat de term KANS de klachten beter omschrijft. RSI staat voor Repetitive Strain Injury, oftewel klachten die zijn veroorzaakt door het herhaaldelijk uitvoeren van dezelfde beweging. KANS staat voor klachten aan de arm, nek en/of schouder waaraan geen acuut trauma of een systematische ziekte ten grondslag ligt. De klachten worden in het algemeen gezien als overbelastingsklachten. Onder specifieke KANS klachten vallen alle aandoeningen waarbij een duidelijke medische diagnose gesteld kan worden die de klachten veroorzaakt. Denk bijvoorbeeld aan het Carpaal Tunnel Syndroom. Meer informatie over CTS kunt u vinden in onze blessuregids bij de pols. Bij aspecifieke KANS klachten heeft een patiënt last van de nek, schouders en/of arm, maar is er geen medisch aantoonbare afwijking voor de klachten. De oorzaak kan liggen in fysieke belasting Een combinatie van herhalende / statische bewegingen met een verkeerde ergonomie. Een tehog psychische belasting kan ook een risicofator zijn bij het krijgen van a-specifieke KANS. Klachten die kunnen optreden bij aspecifieke KANS zijn pijn en stijfheid in de spieren van onderarmen, polsen en/of handen, een uitstralende pijn in de arm, nek en schouder, tintelingen in de handen en een moe gevoel in de armen. Deze klachten kunnen optreden in verschillende mate van heftigheid.
Tenniselleboog
Een tenniselleboog (epicondylitis lateralis) is een ontsteking van pezen aan de buitenzijde van de elleboog. Deze pezen zijn de uiteinden van de spieren die de hand, de vingers en de pols laten strekken. De tenniselleboog wordt gekenmerkt door pijn aan de achter-/buitenzijde van de elleboog. Het wordt veroorzaakt door een ontsteking van de pezen die vanuit de elleboog vertrekken naar de pols toe. Daar zorgen ze ervoor dat de hand en pols naar boven kunnen bewegen. De tenniselleboog wordt soms veroorzaakt door de kracht van het tennisracket op de elleboog bij een backhand slag. Door een herhaalde overbelasting gaan de onderarmspieren die aan de buitenzijde van de elleboog aanhechten pijn doen. Ook kan andere langdurige belasting van de arm, zoals klussen, schilderen, snoeien in de tuin en beeldschermwerk zorgen voor een tenniselleboog.
Behandeling
Intouch fysio-manueletherapie heeft veel ervaring in het behandelen van tennisellebogen. Met name de behandeling middels het mulliganconcept kan spectaculair werken. Mulligan gaat uit van een positie verandering in de lange botten van het gewricht en probeert deze middels milde translatie te repositioneren, terwijl de patient zijn functies probeert te herstellen. Binnen een aantal behandelingen keert met name de knijpkracht terug en ervaart de patient minder beperkingen. De behandeling wordt ondersteund met dryneedling en medicaltaping om zo spoedig mogelijk weer de activiteiten van het dagelijks leven op te kunnen pakken.
Golferselleboog
Een golferselleboog (epicondylitis medialis) is een ontsteking of irritatie van de aanhechtingsplaats van pezen aan de binnenzijde van het ellebooggewricht. Er is meestal sprake van pijnklachten aan de binnenzijde van de elleboog. Soms gaat dit samen met een tintelend gevoel ter hoogte van de pink en ringvinger. De klachten worden opgewekt bij het buigen van de vingers en tegelijkertijd de pols bewegen in de richting van de handpalm. Onderhands iets oppakken wekt klachten op. De golferselleboog is een hinderlijke aandoening waar men een tijd last van kan hebben, soms wel enkele maanden. Het ontstaan van een golferselleboog hoeft niet alleen door de sport golfen te komen. De buigspieren zijn overmatig of verkeerd belast, bijvoorbeeld door het uitvoeren van zwaar belastende werkzaamheden of door werkzaamheden waarbij men steeds dezelfde bewegingen maakt. Daardoor ontstaat een irritatie bij de aanhechting van de spieren aan de binnenkant van de elleboog.
Behandeling
Intouch fysio-manueletherapie heeft veel ervaring in het behandelen van golfersellebogen. Met name de behandeling middels het mulliganconcept kan spectaculair werken. Mulligan gaat uit van een positie verandering in de lange botten van het gewricht en probeert deze middels milde translatie te repositioneren, terwijl de patient zijn functies probeert te herstellen. Binnen een aantal behandelingen keert met name de knijpkracht terug en ervaart de patient minder beperkingen. De behandeling wordt ondersteund met dryneedling en medicaltaping om zo spoedig mogelijk weer de activiteiten van het dagelijks leven op te kunnen pakken.